Üdvözlünk a VAP oldalain!

Elindult Magyarország első, kifejezetten tisztán elektromos és konnektoros hibrid autóknak szánt virtuális autókereskedése, a Villanyautó Piac (VAP).  Oldalunk a legnagyobb hazai villanyautós közösség, és a legolvasottabb elektromos autókkal foglalkozó weblap a Villanyautosok.hu testvéroldala.

A VAP egy kifejezetten hiánypótló termék a magyar piacon. Ha olvasónk már próbált használt elektromos autót keresni a hagyományos apróhirdetéses felületeken, akkor bizonyosan feltűnt neki, hogy keservesen nehéz feladata volt. Egyrészt a legalapvetőbb villanyautós műszaki paraméterek sem tartoznak a felkínált mezők, a kereshető adatok közé. Másrészt viszont, több ez annál, mint, hogy nem szerepel az akkumulátor mérete, a hatótáv, vagy a töltési teljesítmény, illetve a csatlakozó típusa a paraméterek között. A típusokhoz beidézett tesztek sokszor azonos modell benzines változatáról szólnak, az oldal pedig nem ad semmi támpontot egy kezdő villanyautósnak a vásárlási döntés megkönnyítéséhez.

A VAP mögött a Villanyautosok.hu stábja áll, így teljes szakmai hátterünkkel és a közösség minden tapasztalatával szeretnénk megtámogatni az apróhirdetéses tartalmat. Célunk az volt, hogy minél előbb elinduljon az oldal, így, nézzétek el nekünk, de jelenleg még csak pár alapfunkció készült el. A munka azonban nem állt meg, már folyik az újabb szolgáltatások és tartalmak fejlesztése és igyekszünk mihamarabb színesíteni, bővíteni az elérhető funkciók listáját.

Addig is, ha ötleted, kívánságod van az újdonságokat illetően, vagy hibát találtál adatbázisunkban, esetleg nem találod saját autódat a típusok között a hirdetés feladásakor, kérjük írj nekünk a Kapcsolat menüpont alatti űrlap segítségével!

Üdvözlettel,

a VAP csapata.

Ez csak természetes!

Nálunk minden autónál fel van tüntetve az akkumulátor kapacitása, a töltési teljesítmény, a töltőcsatlakozók típusa, valamint az autó hatótávja is.

Összeraktunk egy adatbázist a piacon elérhető típusok hivatalos műszaki paraméterei alapján, így hirdetőinknek csak ki kell választaniuk az autójukhoz tartozó értékeket a legördülő menükből, a potenciális vásárlók pedig, pontos, megbízható adatokat kapnak.

Az európai unióban jelenleg a WLTP szerinti hatótáv a hivatalos szabvány. Ez önmagában nem mindig ad megfelelő tájékoztatást a valós körülmények között megtehető távolságról, de arra remek eszköz, hogy autókat egymással összevessünk. De mi van akkor, ha egy autónak csak a régebbi, NEDC szabvány szerinti adatai vannak? 

A VAP stábja épített egy adatbázist, amiben ezen járművek hatótávját átváltotta WLTP értékre, így már nyugodtan össze lehet hasonlítani az autókat.

De mégis hogyan számoltuk ezt ki? Nos, hivatalos kalkulátor nem létezik, de az egyes típusok elérhető amerikai EPA, és európai NEDC adatai illetve a márka szokásos, átlagos WLTP váltószámának ismeretében a VAP csapata legjobb tudása szerint számolt egy közelítő értéket a régebbi típusokra is. Ez természetesen csak tájékoztató jellegű és nem hivatalos adat, de segítségével elkerülhetjük a megtévesztő összehasonlításokat.

Rendben, már értjük mire jó a WLTP, de honnan tudom meg mi a valós hatótáv?

Az igazság az, hogy egy autó hatótávja úgy igazán egy helyzetben számít: ha hosszú útra indulunk vele. A városban, szinte minden ma kapható használt, vagy új elektromos, vagy plug-in hibrid bőven megfelel az igényeknek. Na de mi a helyzet 130-al repesztve?

A VAP csapata a Villanyautosok.hu, valamint rangos nemzetközi elektromos autós oldalak valós tesztjei alapján szinte minden típusra kalkulált egy autópálya hatótávot is. Az értékeket, normál időjárási és terepviszonyok mellett kell érteni.

Tudjuk, hogy sokan csak 110-el mennek az autópályákon, mert ez sokkal költséghatékonyabb és takarékosabb, az ára pedig mindössze egy egészen elhanyagolható időveszteség. Mégis, a 130-as tempó mellett döntöttünk, hiszen ez egy amolyan legrosszabb eset és, valljuk be, egy drága elektromos autótól igazán elvárható teljesítmény.

A használt villanyautó vásárlók legfőbb aggodalma az akku állapota, annak jelenlegi kapacitása. Egy nem megfelelően tárolt, töltött, vagy használt elektromos autónál ez egészen rossz érték is lehet, ugyanakkor az akkumulátoroknak van egy természetes öregedési folyamata is. Szerencsére a valóságban a legtöbb elektromos autó akkumulátora sokkal jobban bírja az idő vasfogát, mint ezt a technológia hajnalán sokan gondolták. Mégis, ez az érték fontos szempont lehet a döntésnél.

Hirdetőink – opcionálisan – megadhatják autójuk akkumulátorának állapotát egy százalékos értékkel. Ez lehet saját becslésük is a hatótáv változása alapján, de sok autóból kinyerhető a fedélzeti elektronika által mért valós érték is.

Figyelem! Az itt megadott adatokért a hirdető vállalja a felelősséget!

A legnagyobb villanyautós közösség